Zestaw do uszlachetniania - PEŁNY SMAK Zobacz większe

Zestaw do uszlachetniania - PEŁNY SMAK

4103 - ps

Nowy produkt

Głębia smaku + Odkwaszanie + Stabilizacja

Więcej szczegółów

7,00 zł brutto

7,00 zł za 1 komplet

Więcej informacji

Skład zestawu:

SKŁADNIK NADAJĄCY GŁĘBIĘ SMAKU, został stworzony aby poprawić właściwości smakowe i wizualne wina. Wytworzony w całości z polisacharydów pochodzenia drożdżowego (nieaktywne komórki drożdży), zawiera mannoproteiny niepowiązane z b-glukanami. Zastosowanie preparatu pozwala stworzyć pełnię smaku, której zazwyczaj wino nabiera w trakcie leżakowania. Polisacharydy stabilizują kolor poprzez utrzymanie równowagi w kompleksach taninowo - antocyjanowe oraz łącza się z najbardziej cierpkimi taninami, obniżając w ten sposób szorstkość wina. Mannoproteiny zapobiegają powstawaniu krystalizacji soli kwasu winnego i powstawaniu kamienia winnego. Przyczyniają się do stabilizacji winianów i koloidów w winie. Preparat zastępuje naturalny osad, co zapobiega rozwojowi drobnoustrojów oraz eliminuje ryzyko powstawiania H2S. Przeznaczone jest do win: z ubogą strukturą, czerwonych o mocnej barwie i bogatych w taniny, jako dodatek wysokiej jakości osadu do każdego rodzaju wina.

SKŁADNIK DO ODKWASZANIA, którym jest węglan wapnia przeznaczenia spożywczego. Jego wysoka czystość pozwala na szybkie i skuteczne obniżenie kwasowości wina lub moszczu poprzez związanie ze sobą kwasu winowego. Należy pamiętać, że dodanie węglanu wapnia powoduje powstanie piany na skutek nagłego uwalniania dużych ilości CO2.

SKŁADNIK DO STABILIZACJI, którym jest pirosiarczyn potasu. Poza właściwościami antybakteryjnymi, które pozwalają zabezpieczyć wino przed infekcjami, pozwala ustabilizować moszcz lub wino, zwiększyć ekstrakcję koloru oraz ograniczyć lub zatrzymać fermentację w wysokich temperaturach. Po dodaniu do wina daje ponad 57% SO2.  

Cechy produktu:

  • nadawanie pełni i krągłości smaku,
  • obniżanie cierpkości,
  • stabilizacja koloru,
  • stabilizacja procesu fermentacji,
  • unikanie niekorzystnych zapachów,
  • redukcja kwasowości,
  • zabezpieczenie przed: infekcjami, bakteriami i drobnoustrojami,
  • ograniczenie / zatrzymanie procesu fermentacji.

Zawartość saszetek:

  • zestaw przeznaczony jest na ilość nastawu dla balonu o pojemności do 25L. W przypadku balonów 34 - 54L ilość należy podwoić,
  • polisacharydy: 2 g,
  • węglan wapnia: 10 g,
  • pirosiarczyn potasu: 2 g,
  • wymiary całego pakietu: 14 x 8.5 x 1 cm,
  • waga pakietu: 25 g.

producent / dystrybutor: TERDENS

Kod EAN 5901733004103

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Śledź nas na Facebooku